Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

30 zöld és takarékos tipp a háztartáshoz

30 zöld és takarékos tipp a háztartáshoz
Úgy is tudunk gazdaságosan sütni-főzni, takarítani, mosni, hogy közben mindezt környezetbarát módon tesszük. Cikkünkben csupa konkrét tippet osztunk meg, reméljük, hogy hasznosnak bizonyulnak majd.

Ötletek az energia- és élelmiszerpazarlás mentes konyhához

 

Hogyan tudnál kisebb összköltséggel egészséges ételt tenni az asztalra, és kevesebb energiát felhasználni? 

tegyél az ételpazarlás ellen

 

A bevásárláson és az ételek felhasználásán sokat nyerhetsz. A palackos üdítőkről, ásványvizekről le lehet mondani, hiszen a csapból töredék áron ivóvíz folyik. A víz minőségén javíthatsz csapvízszűrővel, vagy vízszűrő kancsóval.

 

Itt megtekintheted kínálatunkat víztisztítás téren

 

Az élelmiszerek némileg kreatívabb felhasználásával megoldható, hogy ne dobjon ki a család ételt. A hamar romlandó ételeből - pl. tejföl, sajt - érdemes kis kiszerelésűt venni.

Mielőtt elmész vásárolni, vagy vacsorát rendelsz, nézz körül otthon, könnyen lehet, hogy a polc mélyén szerényen meghúzódó maradékokból is tudsz főzni.

 

A Nébih Maradéknélkül oldalán rengeteg további ötletet találsz a témában.

 
 • Hogy lehet a legtakarékosabban főzni? Sokkal jobban kijöhetsz anyagilag, ha otthon magad készíted el a fogásokat. 

 • Rengeteg energia megtakarítható, ha a fedőt a fazékon tartod, és nem főzöd túl az ételeket. A vizet érdemes vízforralóban előre melegíteni. 

 • Ha a gázrózsák tiszták, azzal is energiát takaríthatsz meg.

 • Az elektromos főzőlap hamarabb is lekapcsolható, addig is fő az étel, amíg lehűl.

 • A sütőt érdemes több étel sütéséhez kihasználni egyszerre. 

 • Amikor lekapcsolod a sütőt, még 5-10 percig meleg marad. 

 • Nem minden esetben kell előmelegíteni a sütőt. A kenyeret, süteményeket valóban már meleg sütőbe kell tenni, és a húsokat is sok esetben. Jó tudni, a légkeveréses, újabb tűzhelyek igen rövid idő alatt a megfelelő hőmérsékletre melegednek, azaz nem kell 20 perccel korábban elkezdeni járatni a sütőt.  

 
 • Azt már sokan tudják, hogy a hűtő kevesebb energiát fogyaszt, ha feleslegesen nem nyitják-csukják, íme emellett pár ‘haladó’ tipp: ne pakold a polcokat zsúfolásig tele, hogy járhasson a hideg levegő. Emellett a fagyasztott ételeket a hűtőben érdemes felengedni.

termessz mikrozöldségeket

 

 • Termessz friss zöldségeket és csírát! A csíráztatással és a mikrozöldségek nevelésével megoldod a család téli vitamin ellátását. A mikrozöldség magok csíráztatásával valódi ‘superfoodot’ kapsz otthon, takarékos módon. A mikrosaláták a hagyományos zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmának többszörösével látnak el. 

 

 

Minden hozzávalót, így a csíráztatáshoz való magok és mikrozöldség magok mellett csíráztató üveget is találsz nálunk. 

Egyszerű anyagokkal kitakaríthatunk

egyszerű takarítás ecettel és szódabikarbónával

 

Ha a boltban látjuk a rafinált tisztítószerek sorát, amelyek azt ígérik, hogy komoly vegyi hatóanyagokkal támadják meg a baktériumokat, nehéz elhinni, hogy filléres anyagokkal is jó eredményt érhetünk el. 

Szerencsére azok a szerek, amelyeket nagyszüleink használtak, ma is elérhetőek, és tökéletes tisztaságot varázsolnak - jóval olcsóbban.

A wc tisztításhoz elég a kimondottan olcsó citromsav, amit beleszórunk a kagylóba, majd mintegy félóra múlva forró vízzel leöblítjük. Ragyogó tisztaság, szag- és vízkőmentesség a végeredmény. 

 

Az ecet szintén kimondottan költséghatékony. Csempe, ablak, tükör zsíros szennyeződéseit is elintézhetjük vele. Az ecet természetes vízkőoldó, a szennyvízbe jutva lebomlik.

 

Nagy kedvencünk a szódabikarbóna, ami egy egész sor feladatra jó. Kitűnő

 • súrolószerként takarításra

 • kárpit tisztítására és szagtalanítására

 • általában szagtalanításra - cipőhöz vagy éppen autó belsőhöz

 • sütő kitakarítására - vizes pasztát készítünk belőle és állni hagyjuk, mielőtt kimosnánk

 • ecettel és szódbikarbónával dugulást is megszüntethetünk.

 

Sokféle speciális takarítószer válik tehát feleslegessé a szódabikarbóna alkalmazásával, és ennek az anyagnak plusz előnye, hogy biológiailag lebomlik. 

 

Ismerd meg környezetbarát takarítószereinket!

Mosás - itt sem igaz, hogy a környezettudatosság luxus

moss AHIMSA mosóparfümmel

Az alábbi tippekkel megvalósíthatod a takarékos és zöld (persze csak képletesen) mosást:

 • Ha egyedül használod, válassz kis kapacitású mosógépet. Fél adagot mosni jóval drágább.

 • A meleg vízre kapcsolt mosógép nem használ áramot a megfelelő hőfokú víz előállítására, így energiatakarékosabban működik.

 • Az alacsonyabb hőfok is hatékony, ha nem kimondottan szennyezettek a ruhák. Az energia jelentős részét vízmelegítésre használja a gép. A 90 fokhoz képest a 60 fokos mosás 30-40%-os megtakarítást jelent. Egy 40 fokos mosás már megfelelő tisztaságot ad, de sokak szerint a 30 fok is bőségesen elég. A farmer kimondottan a 30 fokos mosási hőmérsékletet szereti. 

 • Erősen szennyezett ruhákhoz, fehérítéshez a mosószóda tökéletes, és környezetbarát megoldás. A mosószódát természetes módon, pusztán mészkőből és sós vízből állítják elő, takarításhoz, mosáshoz is használható. Ez a hagyományos szer a vízlágyítást is megoldja. A vízkőmentesítéssel kevesebb mosószert kell majd használnod. Mosódíóval együtt beteheted a mosógépbe a mosószódát - nézd meg termékünk leírását

 • Néhány csepp mosóparfümmel kellemes illatúvá teheted a ruhákat. 

 • Komfortos a szárító program, de ha van hol szárítanunk a ruhákat, elhagyható. A napfény és a fagy fertőtlenítő hatású - amellett, hogy ingyen van.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére