Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az ökotudatos vásárlók kedvence - a mosóparfüm (1.rész)

Az ökotudatos vásárlók kedvence - a mosóparfüm (1.rész)

A mosás alapvetően arra szolgál, hogy megtisztítsuk a szennyeződéstől a ruháinkat. 

A rengeteg reklám a neten, tv-ben mind azt sugallja, itt nincs vége a ruhák ápolásának, csak úgy tudunk puha és kellemes illatú, állagú ruhadarabokhoz jutni, ha öblítőt is használunk. Erre egy alternatív megoldásként mutatjuk most be a mosóparfümöt. 

Éppúgy, ahogy hajmosás után kötelezően ajánlják a hajbalzsamot, zuhanyzás után a testápolókat a reklámok - valójában az öblítő alkalmazása egy mesterségesen kialakított szükséglet. Ha kipróbáljuk ezek nélkül a szerek nélkül, rájövünk, feleslegesen vásároltunk, és feleslegesen termeltünk hulladékot. 

mire jó a mosóparfüm?

Az igazság az, hogy öblítőmentesen is teljes értékű mosást tudunk kivitelezni. És sokat nyerünk, ha nem vásároljuk meg ezt a szert is pluszban.

 
  • Olcsóbbá válik a mosás

  • Nem terheljük a ruhákat, és azokon keresztül a bőrünket kemikáliákkal

  • Nem kerül feleslegesen vegyi anyag a vízhálózatba 

  • A vegyszerérzékenyek, allergiásak, illetve a kisgyerekek bőre nem irritálódik.

 

Vegyszerrel semlegesíteni a vegyszert?

 

Az öblítő használat egyik magyarázata, hogy a mosószer maradványokat segít eltávolítani az anyagból. Azonban elég nehezen elképzelhető, hogy irritatív szereket kiiktat egy mesterséges folyadék. Jóval inkább még pluszban allergizáló illatanyagok kerülnek a textil szálaiba. 

 

Az öblítő kationos felületaktív anyagokat, tartósítószereket, szinezőanyagokat és illatanyagokat tartalmaz. A vizsgálatok nem sok jót mondanak róla, rákkeltő, asztmatikus hatású lehet.

Amiért végképp érdemes leszoknunk erről a szép cukorkaszínekbe csomagolt, teljesen műanyag termékről: az öblítőben található összetevők mérgezőek a vízi élőlényekre és nehezen bomlanak le. 

 

Hogy tudjuk elhagyni az öblítőt, ha rá voltunk eddig szokva? Például úgy, hogy először használjuk a felét, majd egyre kevesebbet és kevesebbet. 

 

Szerencsére van más megoldás, el lehet engedni a hipererős öblítőket.

Ha szeretnénk, hogy a mosópor helyett más illatot érezzünk a kimosott, megszárított ruhán, akkor egy tökéletes opció a mosóparfüm. Ilyen például a nálunk sokféle illatban beszerezhető Ahimsa mosóparfüm. 

 

Mit nyersz a mosóparfümmel? 

 

 

  • Természetes és természetazonos összetevőkből áll, így bőrbarát. Érzékeny bőrűek, gyerekek is használhatják. (Megjegyzendő, allergia viszont bármire kialakulhat, a természetes anyagokra is.) 

  • Az igen koncentrált mosóparfümből nagyon kevés elég, így környezetkímélő. 

  • Mind maga a parfüm, mind a csomagolás sokkal kisebb mértékben szennyezi a környezetet, mint egy hagyományos öblítő. 

  • Újrahasznosítható a palack, érdemes így szelektálva kidobnunk. 

  • Egy 100 ml-es adag 150 mosáshoz elég - nagyságrendekkel kedvezőbb az ára is.

 

A mosóparfümöt használhatjuk a szoba levegőjének illatosítására, vagy vasaláshoz is (100 ml vízbe 10 cseppet téve rászórhatjuk a ruhára). 

Nemcsak a mosás közben használható. Hasonló hatású, ha a ruhák mellé beteszünk a szekrénybe pár csepp mosóparfümmel lecsepegtetett illatzsákot (vagy akár vattapamacsot).

 

Az Ahimsa tavaszi szellő illatú mosóparfümöt ajánljuk Neked is, ez az egyik legnagyobb kedvenc vásárlóink körében.

 

Bár egy jó minőségű mosószerrel nem merevednek be a ruhák, sokan a hagyományos öblítőt a puhaság miatt is használják. 

Egy teljesen környezetbarát szerrel, az ecettel a textília lágyítását is elérhetjük. A mosóparfümből pár cseppet 10 vagy 20 %-os ecettel kevert vízhez hozzáadva, és így az öblítőtartályba öntve kész a tökéletes öblítő érzés - öblítő nélkül. És ezek a természetes megoldások kisgyerekes háztartásban is biztonságosan alkalmazhatóak!

 

Mit tehetünk még a kellemes illatú ruhákért?

Te is szereted az illatos ruhákat?

A klasszikus mosópor, mosószer helyett is választhatunk természetbarát verziót. Közkedvelt a mosódió és a mosószóda is. 

A mosószóda amellett, hogy tisztítja a ruhákat, lágyítja a vizet is, így egy remek bio háztartási kellék a mosógép élettartamának növelésére.

Rendkívül praktikus, mivel áztatáshoz, felmosáshoz, takarításhoz is lehet használni. 

 

Mivel sokunknak kicsit úgy hangzik, mintha egy századeleji novellából vettünk volna elő, járjuk kicsit körbe a mosószódát.

Már az ókori Egyiptomban is használhatták az alapjául szolgáló nátrium-karbonátot, sziksót, tehát nem is lehetne természetesebb. Ma pedig reneszánszát éli, hiszen természetes, sokoldalú, és nem utolsósorban jóval olcsóbb, mint a mosóporok, mosógélek. 

A mosószóda nem tartalmaz foszfort, és nem károsítja a vízi élőlényeket, mikor a maradványa belekerül a természetes vizekbe. 

 

A mosószódát fehér és világos ruhákhoz tudjuk használni, a sötét anyagokat fakíthatja, így ezekhez a ruháinkhoz érdemes mosódióval, hagyományos mosóporral kombinálni. 

 

Ha most ismerkedsz ezzel a natúr anyaggal, először egy kisebb, 1 kg-os kiszerelésben is beszerezhetsz belőle. 

Kipróbálhatjuk a környezetbarát folttisztító sót is, például az Ahimsa féle változatot

 

Még egy tipp

 

Amennyiben a mosógépet tisztán tartjuk, ha nem dohos, szennyezett, akkor egész biztos nem fognak rossz szagúan kijönni belőle a holmijaink. 

Az öblítő egyébként bevonatot hagy a mosógép egyes belső részein, így könnyebb higiénikusan tartani a használata nélkül a gépet. Egy ecetes forró vizes program lefuttatása természetes módon kitakarítja a mosógépet.

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére