0Termék

Nincs termék a kosárban.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Kertészeti tippek kezdőknek

Kertészeti tippek kezdőknek

Most megosztom veletek a saját kertészeti tippjeimet, hogyan kezdj hozzá kezdőként, kevés befektetéssel és minél kevesebb hulladékkal.

A kertészkedés nem arról szól, hogy felszántod a kertedet és katonás sorokba veteményezel!

A kertészkedés egyszerűen jelentse azt, hogy megtermelsz valamit, lehet, hogy csak egyetlen dolgot, annyi helyen, amennyid éppen van.

Lehet ez egy emeltágyás a teraszon (kert a teraszon), ahol illatos fűszereket nevelhetsz, egy zsebkendőnyi veteményes (kert) napon érlelt paradicsom tövekkel a kerítés mellett vagy a konyha ablak(kert az ablakban), ahol csodállatos mikrozöldségeket és csírákat termesztesz.

A csodállatos mikrozöldekről itt olvashatsz bővebben!

Egyiket sem kell többet megvenned a boltban és műanyag dobozban vagy zacskóban hazavinned.

Célom az, hogy biztassalak és rávezesselek, hogy ültess VALAMIT (és talán kertészkedés közben megtapasztalsz magaddal kapcsolatban is valami egészen fantasztikusat).

Itt olvashatod az én hulladékmentes kertészkedési tanácsaimat:

Kertészti tippek: Milyen eszközökre lesz szükséged? (1.rész)

Ásó, kapa, és gereblye:

A legrosszabb befektetés, ha rossz minőséget választasz belőlük, mert pár év alatt ezek sajnos eltörnek és javíttathatod vagy cserélheted is le őket. Az elején persze lelkesen az összes eszközt megvennéd, de ha még nem vagy biztos benne, hogy ez lesz a neked való hobbi, akkor csökkentsd le az eszközök számát, sőt amit lehet készítsd el TE MAGAD!

Ha hulladékmentesen szeretnél kertészkedni nem szabad megfeledkezni a legegyszerűbb megoldásokról, mint az ismerősöktől/szomszédoktól való kölcsönkérés, a használt dolgokat árusító oldalak böngészése. Hazánkban is egyre népszerűbb a családi garázsvásárok rendezése, itt is remek és általad újrahasznosított eszközökre tehetsz szert.

Ha a minimalista nézetekkel is egyet értesz, akkor rádöbbenhetsz, hogy ezeknek a dolgoknak a tárolásához bizony hely kell, de ha igazán őszinte akarok lenni és csak egy eszközt választhatnék, az az ÁSÓ lenne.

2020. szept. 22. 10:31:45

Magad is elkészítheted egy kidobásra szánt műanyag, folyékony mosószeres vagy gyümölcsleves dobozból.

Hálók és támasztékok?

A rovar hálók (pl: gyöngyfólia, gyöngyvászon) bizony műanyagból vannak, így próbáld meg használtan beszerezni, mert nem csak a kártevőket tartják távol, hanem a fagyos időkben megvédik a növényeket, így akár egy teljes hónappal tovább vagy korábban szüretelhetsz!

Itt olvashatsz bővebben a kártevők elleni, vegyszermentes módszerekről!

A régi időkből megmaradt kerítés elemek jó szolgálatot tehetnek az olyan, zöldségeknél, amelyek támasztékra szorulnak, mint például az uborka vagy a futóbab.

2020. szept. 22. 10:32:10

Kis helyeken nagyszerű módja a helykihasználásnak, ha felfelé terjeszkedünk és a futó növények természetes árnyékolóként is használhatóak. Képzelj el egy városi, kicsiny teraszt, ahol a bőven termő paradicsom, vagy dézsában nevelt futó szőlő adja az árnyékot!

Bármiből lehet növénytámaszték…csak a fantáziád szab határt!

Ágyás jelölők:

Minek is az ágyásjelölő?

Sosem értettem, amíg el nem kezdtem kertészkedni. Én ültetek mindent, persze, hogy tudom, hogy hová és mit vetettem…de idővel az összevissza kikelő és a semmiből előbukkanó grátisz növények egyikét sem ismertem fel és bizony kigyomláltam az értékes palántákat.

Az ember bízik önmagában, de ebben a rohanó tempójú világban nem árt néha le is írni a dolgokat! Ugyanakkor, semmi szükség flancos, műanyag ágyásjelölőkre. Ha a használt bambusz fogkeféd nyelére írod az elültetett veteményed nevét, azonnal két legyet ütöttél egy csapásra, mert már komposztálsz is, de mindenképp vágd le a fogkefe sörtéjét előtte, ha nem lebomló anyagból készült. Nagyszerűen felhasználható így a gyerekek után szemetesbe kerülő, fából készült jégkrém pálcikája is.

Ha az egyik oldalon a növény nevét, a másik oldalon pedig a vetés pontos idejét is feltünteted, akkor könnyebben tudsz tervezni, hogy mit és mikor ültess legközelebb és mikorra várható a szüret.

Biointenzív növénytermesztési cikkünkből megtudhatod, hogyan lehet akár kicsi helyen is óriási és folyamatos növény hozamokat elérni.