Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan legyen prémium minőségű ivóvized - olcsón és takarékosan

Hogyan legyen prémium minőségű ivóvized - olcsón és takarékosan

Nagy kincs a víz, és egyre inkább az lesz a jövőben. Nagyon fontos, hogy mi is takarékosan bánjunk vele. Hogy tudsz otthon jó minőségű ivóvizet előállítani, és hogy kezeld a vizet otthon? 

Felejtsd el nyugodtan a palackos ásványvizeket

Pár évtizede alakult ki, hogy aki ad magára, és vigyáz az egészségére, műanyag palackos vizet vásárol. Egyre inkább elterjedt az, hogy a csapvizet nem lehet meginni.

A PET-palackos, boltban vett víz az egyik legszebb példája annak, amikor reklámmal megteremtenek egy nem létező keresletet. 

Az 1970-es években jutott eszébe valakinek egy amerikai üdítőital gyártónál, hogy az lenne az igazán nagy üzlet, ha az ivóvizet is eladnák az embereknek palackozva. Már csak el kellett hitetni, hogy csak ezt szabad meginni - és ez meg is történt. 

A palackozott vizeket úgy reklámozták, mint amelyek egészséges, biztonságos opciót biztosítanak a szomjoltásra - a csapvízhez képest ezerszeres áron.

 

Egyáltalán nem finomabbak és jobbak 

 

Csakhogy nem biztos, hogy valóban olyan egészségesek ezek a termékek, mint azt a marketingjük sugallja. 

A Fiji Water ásványvíz egy reklámja így szólt: “Azért Fiji van a cimkén, mert nem Clevelandben palackoztuk.”

A clevenlandi hatóságok nem tartották viccesnek, hogy a városuk ivóvizének minősége ilyen kontextusban került szóba. Bevizsgáltatták a Fiji Watert és a helyi csapvizet, és az derült ki, hogy míg az előbbiből származó mintának számottevő arzén tartalma van, az utóbbinak semennyi. 

Gondoltad volna?

  • A palackozott vizeket valójában kevésbé ellenőrzik, mint ami a csapból folyik. 

  • Az összehasonlító vakteszteken a fogyasztók következetesen a csapvizet tartják jobb ízűnek.

 

Ami még a palackos változat elhagyása mellett szól: ha egy vagy másfél literenként kidobásra kerül egy PET palack, az nagyon nagy környezeti terhelést jelent. 

 

Amennyiben mindenképpen boltban vásárolsz innivalót, érdemes az üveges gyümölcsleveket vagy ásványvizeket preferálnod.

Az üveg egy fokkal jobban újrafeldolgozható, és egészségesebb ezt használnod, ha újratöltve iszol belőle. Az utóbbi időben ugyanis egyre inkább az derül ki, a használt PET palackok belül gombásodnak, és napfény hatására a szerkezetük is roncsolódik. 

 

És a hazai csapvizek biztonságosak? 

Magyarországon sok helyen teljesen jó minőségű víz folyik a csapból, amit probléma nélkül megihatunk, máshol viszont tényleg nem érdemes meginni szűrés nélkül. 

A magyarázat erre az, hogy minden településen más forrásból származik az ivóvíz, illetve más és más minőségű csövön halad végig. A régi budapesti bérházakban például lehetnek nagyon öregek a vízvezetékek, és ez okozhat nem kívánatos szennyeződést. 

Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben pedig az arzén tartalom okoz gondot. 

Az interneten könnyen utánanézhetsz, milyen minőségű a Te otthonodban vagy éppen munkahelyeden a víz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden évben közzéteszi ezzel kapcsolatos jelentését, igaz, ez 2022-ben például 2020-as adatokat tartalmazott. Az ólom okozta kockázatot pedig itt ellenőrizheted. 

 

A témáról itt is olvashatsz oldalunkon

 

Tiszta víz egy lépésben - vízszűrő kancsóval

Amivel biztosra mehetsz - anélkül, hogy a boltban vásárolnál ivóvizet - ha a vízszűrő kancsók nagy választékából választasz egyet. 

A kancsóba beleeresztve a vizet, majd onnan kitöltve a pohárba, kulacsba már biztonságos és rendkívül jó minőségű ivóvizet kapsz. 

A Brita kancsó, amit mi kínálunk, csak azt igényli, hogy időnként - kb 150 liter víz kitöltése után - cseréld a szűrőbetétet. A kancsón levő kijelző figyelmeztet arra, hogy a Brita vízszűrő betét cseréje aktuális. A legmagasabb szintű szűrést egy plusz kókuszhéjból nyert aktív szén szűrő biztosítja. 

Sokkal finomabb ízű ivóvizet kapsz, és a tea, kávé is kellemesebb zamatú lesz. 

A csapra is szerelhetsz vízszűrő berendezést - nézd meg ajánlatunkat!

 

A tiszta ivóvíz így nagyon kedvező áron érhető el. Egy számítás szerint Magyarországon kb. 185 000 forintot költ el egy átlagos, 5 tagú család egy évben, ha palackos vizet fogyaszt. 

Ennyit takarítasz meg, ha nem ezt választod.

 

Víztakarékosság okosan, már a csapnál 

 

Nagyon fontos anyagi okokból és a környezet védelme szempontjából egyaránt, hogy minél kevesebb fogyjon az értékes ivóvízből. 

A víztakarékos perlátor egy olyan, a csap végére szerelhető kis eszköz, ami észrevétlenül csökkenti a vízfogyasztást azzal, hogy levegőt kever a vízbe. Ezt a levegőt a környezetből veszi a vízsugárzás szabályozó eszköz, plusz energia használat nélkül. 

Míg percenként 10-15 litert is kiereszthetsz a csapból perlátor nélkül, így ez a mennyiség 3 literre csökkenthető. 

Remek megoldás emellett takarékos zuhanyfejre váltani, ez szintén hamar megtérül. 

 

Azzal is sokat nyersz, ha nem mindenhol ivóvizet használsz fel

A mosogatásnál, mosásnál keletkező úgynevezett szürkevizet újrahasznosíthatod wc öblítésre. Ha ki van építve a házban a megfelelő tisztító, szűrő rendszer és egy plusz vízvezeték, akkor a begyűjtött esővízzel együtt ez a víz még több más célra is használható - említhető itt a kocsimosás. 

De praktikusan gondolkodva tovább használhatod a vizet egy kis háztartásban is. A mosáskor keletkező öblítővízzel például még nyugodtan fel lehet mosni. 

 

Utolsó tippek: 

Egy kis odafigyeléssel sok helyen vissza lehet fogni a vízfogyasztást a háztartásban, így például

 
  • Nem kell fürdésnél teletölteni a kádat.

  • A vízforralót is érdemes addig feltölteni, amennyi vízre mindenképpen szükség van.

  • A csöpögő csapokat érdemes megszerelni, ezzel meglepően sok ivóvíz megtakarítható.  


 
Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére