Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Igazi zöld karácsony - környezetbarát ajándékokkal

Bózvári Eszter
Igazi zöld karácsony - környezetbarát ajándékokkal

Környezettudatos módon is megünnepelheted a karácsonyt - cikkünkben erre adunk javaslatokat, a fenntartható ajándék ötletektől a karácsonyfa kérdéséig. 

 

Minél hamarabb kezdesz foglalkozni a karácsonyi előkészületekkel, annál kevesebb stresszel és annál gondosabban, több szeretettel tudod megoldani. 

Ha arra is gondot fordítasz, hogy energiapazarlás és felesleges ajándékok vásárlása nélkül tartsd meg az ünnepet, akkor kicsit több odafigyelésre lehet szükség. De a Nowastehome kínálatából éppúgy pár perc alatt tudsz választani, mint egy nem környezettudatos webshopból. 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

  Hogy lehet környezetkímélőbb az idei ünnep?

 

 A karácsonyt megelőző időszak a dekoráció, az ünnepi vacsora és az ajándékok beszerzéséről szól, és ekkor folyamatosan vásárlásra ösztökélnek minket. 

 Ha sokat jársz a bevásárlóközpontokban, plázákban, valószínűleg több pénzt költesz el feleslegesen, mivel a tömeghatás akaratlanul is magával sodor. 

Próbáld távol tartani magad a bevásárlási dömpingtől, ha teheted - erre jó lehetőség a webshopból való vásárlás. 

Vedd csak azt meg, amire igazán szükség lesz!

 

Alternatívák az egyszer használatos ajándékcsomagolásra

 

A karácsonyra készülve nemcsak meglepetéseket kell beszerezni, rengeteg csomagolóanyagot is vásárol az ember ilyenkor. Próbálj meg az egyszer használható

és rögtön összegyűrődő csomagolópapírokról - bármilyen szépek -, áttérni más megoldásokra. 

Jó tudni, hogy ha csillogós, fémes a csomagolópapír, akkor nem is tiszta papír, tehát a papír szelektív hulladékba sem tudod beledobni.

Az ajándéktáska - amit jövőre is használhattok a családban -, valamint az újrahasznosított csomagolóanyag jó ötlet lehet a rengeteg, még karácsony napján kukába

kerülő papír kiváltására. 

Csomagolhatsz emellett textilbe is - műanyagmentesen -, és ilyenkor már maga a csomagolás is lehet ajándék. 

Ha kicsit körülnézel a neten, számtalan kreatív megoldást találsz a témában - itt például a Pinteresten.

 

Egy másik dolog, ahol ajánlott takarékoskodni az ünnepi kivilágítás. A NASA vizsgálata szerint az amerikai városok 20-50 %-al fényesebbek karácsonykor. 

Biztos szükség van ennyi fényfűzérre? Hiszen pár gyertya is csodás hangulatot teremt. Ha égősort használsz, mindenképp energiatakarékos változatot válassz. 

 

Környezetbarát ajándék ötletek

Életreszóló élmények nyakkendő és falinaptár helyett

 

Ha nem szeretnél olyan ajándékot adni, ami feleslegessé válva csak a környezet terhelését növeli - előállításával, szállításával - meglepheted szerettedet élménnyel is.

Remek élményajándékok érhetők el, és ha elrohant veletek az év vége, a két ünnep közti ráérősebb időszakban ezek remek szórakozást jelenthetnek. 

Csak egy ötlet: a Fővárosi Állatkertben vagy a nyíregyházi Sóstó Állatkertben ajándékozhatsz állat örökbefogadást. Ezzel támogatod ezeket a helyeket is, és szuper

program együtt meglátogatni az ajándék belépővel a sivatagi rókát, a keát vagy a teknőst.  

Kreatív, szívhez szóló ajándékok természetes anyagból

Sokan örülnek a kézzelfogható ajándéknak. Szívmelengető, ha kezünkbe akad egy tárgy, amit egy családtagunktól, barátunktól kaptunk.

Még jobb, ha tényleg hasznát tudjuk venni, és nem a polcon álldogál az ajándék.

Fenntartható ajándékaink közt férfiaknak és nőknek szóló darabokat is találsz. Ha nálunk szerzed be a karácsonyi ajándékot, tartós, jól használható, környezetbarát terméket

tudsz ajándékozni. 

 

Valódi ásvány ékszereink közül a szeretet karkötő egy igazi tökéletes ünnepi meglepetés!

Érdemes arra törekedni, hogy sokáig használható, probléma esetén megjavítható holmit adj a másiknak - ami így tényleg örömet okoz. 

A Kínából fillérekért rendelt, a fél világon át szállított műanyag játékokat például biztos nem lehet majd megjavíttatni. Míg egy tartós fa vagy fém gyerekjáték még sok kicsit

megörvendeztethet. 

Ha már műanyag: rengeteg gyönyörű tárgyból választhatsz, amelyek természetes anyagokból készültek. Amellett, hogy ezek a darabok nem növelik a műanyag hulladékhegyeket,

tartósabbak és kellemes, természetes hangulatot árasztanak. 

Kínálatunkban rengeteg stílusos és szép terméket találsz, a kókusz tál és kanál szettől a férfias és elegáns thermo ivópalackig

 

Támogathatod a helyi vállalkozókat is - és egyben a természetet 

 

Szerezz be minél több ajándékot helyi termelőktől, lehetőleg a környékről!

Hogy a saját példánkat említsük: cégünk Gödöllőn működik, és kínálatunkból az Enbé csodálatos kézműves termékei - így a kimondottan karácsonyhoz ajánlott

mézes zabpehely natúr szappan - ugyanitt készülnek!

Sokkal kevesebbet utazik így a megrendelt, megvásárolt ajándék, és kevésbé terheli a környezetet. Emellett ha egy helyi termelőt, vállalkozót támogatsz egy nagyvállalat helyett, biztosan

nagy örömet okozol a rendeléseddel. Nekik számít az a pénz, ami egy multinacionális cégnél ‘elveszik a tömegben’. 

Rengeteg nagy cég - például a fast fashion ruházati üzletek - nem idegenkedik a gyermekmunkától, és a környezetvédelem leginkább a PR terén van jelen. Ha erre egy kicsit odafigyelsz,

és etikus, környezettudatos cégtől rendelsz, akkor erre a típusú gazdasági működésre is leadsz egy szavazatot. 

 

Karácsonyfa - mi a legjobb megoldás?

Aki szereti a fákat, az nem nézi örömmel a sok kivágott és eladásra kínált fenyőt, amelyek januárban a kuka mellett landolnak.

Lehet igazán szép a családi ünnep anélkül is, hogy be kellene áldozni egy élő fenyőfát. 

A műfenyők, amelyek általában Kínából érkeznek hozzánk, megmenthetik a kivágástól az élő fákat, de amikor megveszed, gondolj arra, az élettartama egy-egy darabnak kb 6 év. 

Elgondolkodtató, hogy egy elemzés szerint háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a műfenyő gyártása és a szállítása, mintha egy igazi - kidobásra ítélt - fenyőt veszel meg.

Ami még további lehetőség lehet: bérelhetsz ‘visszaváltható’ karácsonyfát, amit aztán visszaadsz, vagy - ami kicsit macerásabb - vehetsz gyökeres fát, amit az ünnepek elmúltával kiültettek. 

Sokan, akiknek van kertjük, ma már ott díszítenek fel egy fenyőfát az ünnepekre - kétségkívül ez a legzöldebb opció.

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére