Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerti növényeink és a klímaváltozás - Kik a nyertesek és kik a vesztesek?

Bózvári Eszter
Kerti növényeink és a klímaváltozás - Kik a nyertesek és kik a vesztesek?
Ahogy saját bőrünkön is tapasztaljuk a klímaváltozás hazánkra gyakorolt hatásait, úgy kertünkben is komoly változások következnek be, melyek az évszázad közepéig csak fokozódni fognak. Hogyan tehetjük kertünket ellenállóvá ezekkel a gyors és olykor szélsőséges változásokkal szemben? Melyek azok a kerti fajok, amelyeket érdemes ültetnünk és melyek azok a növények, amelyek képtelenek lesznek alkalmazkodni a jövőben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

A meleget kedvelő fajok térhódítása

 

Hazánkban a pesszimista és a “kevésbé pesszimista” klímaváltozási modellek adatait figyelembe véve a század közepéig az átlaghőmérséklet emelkedése 2 Celsius fok körül alakul. A fagyos napok számának csökkenése és a hőhullámos napok számának növekedése egyaránt a melegedő tendenciát jelzi, ha az elmúlt 120 év meteorológiai adatait vizsgáljuk térségünkben.

Ezeknek a hatásoknak köszönhetően az ökológiai táj is mélyreható átalakuláson megy keresztül.

Egyik ilyen változás a hőkedvelő fajok új területekre való terjeszkedése. 

klímaváltozás a kertünkben?

Gyarmatosítás és elvándorlás

 

Eredeti élőhelyeikről kiszorulva, ahol már az elsivatagosodás folyamatai kezdődnek, ezek a trópusi és mediterrán fajok úgy biztosítják saját túlélésüket, hogy a mi éghajlatunkra vándorolnak.

Az elvándorlás lehetőségeket és kihívásokat rejt magában, mivel ezek a fajok kölcsönhatásban képnek az őshonos hazai növény- és állatvilággal.

A hőkedvelő fajok genetikája alkalmazkodott a magas hőmérséklethez, a kiszámíthatatlan csapadék- eloszláshoz és mennyiséghez. Rugalmasságuk olyan előnyhöz jutattatja őket, mely könnyedén a javukra billentheti őshonos fajainkkal szemben a versenyt az élőhelyekért.

 

Az éghajlatváltozás nyertesei

  

Az éghajlatváltozás győzteseinek azonosítása során számos olyan növényi fajjal találkozunk, amelyek képesek virágozni a megváltozott körülmények ellenére is. Találunk közöttük szárazságtűrő pozsgásokat, melegkedvelő dísznövényeket és a helyi viszonyokhoz alkalmazkodni képes őshonos fajokat is. 

 
  1. Melegkedvelő gyógy- és fűszernövények: 

Ezek a növények a melegebb és szárazabb körülményeket kedvelik, így jól alkalmazkodnak az éghajlatváltozással összefüggő hőmérséklet emelkedéshez és a szárazabb időszakok hosszának növekedéséhez. Ilyen növény a rozmaring és a kakukkfű.

 
  1. Pozsgás növények:

A pozsgás növények úgy fejlődnek ki, hogy húsos leveleikben és száraikban vizet tudjanak tárolni, így rendkívül ellenállóak az aszállyal szemben. A téli hónapok enyhülése lehetővé teszi, hogy takarással a mi hazánkban is gond nélkül átteleljenek. Ilyen növény az aloe és az agavé.

  1. Őshonos fűfélék:

Az őshonos fűfélék mély gyökérzettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra a száraz időszakokban is hozzáférjenek a talaj mélyebb rétegeiben tárolt vízhez. Különösen előnyös, hogy hiszen segítik megóvni a talajt az eróziótól és búvóhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számra.

 
  1. Kaktuszok:

A kaktuszok jól alkalmazkodnak a száraz éghajlathoz, és meleg és száraz körülmények között is jól fejlődnek. Hatékony víztároló rendszerekkel és speciális szerkezetekkel, például tüskékkel rendelkeznek, amelyek csökkentik a párologtatásból eredő vízveszteséget. Némi takarással már a mi éghajlatunkon is áttelelnek!

 
  1. Szárazságtűrő évelők

Ezek a fajok gyakran olyan mély és jól védett gyökér rendszerrel rendelkeznek, amely hozzáfér a mélyebben tárolt vízhez, így azokban a régiókban, ahol korlátozottan áll rendelkezésre és a szárazabb időszakok hossza is növekedni fog mindenképpen megfontolandó ezek telepítése. Ilyen növény például a levendula és a varjúháj.

 
  1. Meleg évszakos zöldségek

Ezeknek a zöldségeknek melegre és napfényre van szükségük a jó minőségű terméshez.

Hosszú tenyészidejük miatt, a meleg napok számának és a hőmérséklet emelkedésnek köszönhetően még kedvezőbb lesz a termesztésük. A nyári melegben azonban az árnyékolásról is gondoskodni kell majd! Ilyen növények a paprika és a paradicsom!

 
  1. Diófélék:

A diófák érzékenyek a fagyra, mely a közeljövőben enyhülést mutat, ugyanakkor a hőtűrésük a meleg tartományban igen magas, így alkalmassá teszi őket a hosszútávú telepítésre.

 

Következő cikkünkben felfedjük, mely fajok a klímaváltozás vesztesei és milyen stratégiákat érdemes bevetnünk a sikeres kertészkedés érdekében!

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére