Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zero waste avagy hulladékmentesség otthon

Zero waste avagy hulladékmentesség otthon

A zero waste felkapott fogalom, de valójában mit is jelent? 

A lényege dióhéjban, hogy nem az a fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet, hanem elsődlegesen az, hogy ne is keletkezzen szemét, minél kevesebb hulladékot ‘termeljen’ a háztartásunk.

Ha egy kicsit visszatekintünk: a városok kialakulásával és növekedésével kezdett az egész kérdés problémává válni, kezdték elődeink szeméttelepre hordani a hulladékot a járványok megelőzése érdekében. 

Az 1960-as, 70-es évektől indult el a szelektív gyűjtés. Ez egy módszer, ami remekül hangzik, de sajnos önmagában nem megoldás.


Idehaza sokszor hiába szelektálunk

nowastehome mi történik a szelektíven gyűjtött műanyagokkal?

A szelektív hulladékgyűjtés során külön válogatjuk az üveget, fémet, műanyagot, papírt. De a valóságban Magyarországon például a műanyag-fém kukába dobott szemét 40-50 százalékát kiválogatják, mint nem reciklálható anyagot. A joghurtos poharak vagy a műanyag ételes dobozok hiába kerülnek a megfelelő kukába, a szeméttelepen landolnak. 

Az újrafeldolgozás hatékonysága országtól is függ, Kínában például 23 féle műanyagot tudnak külön-külön gyűjteni és reciklálni. 

Szerencsére sok mindent újra lehet hasznosítani hazánkban is, a babakádtól kezdve a műanyag fóliáig. Ám itt felmerül még egy kérdés: milyen energiaráfordítással lesz újra megvásárolható termék abból, amit kidobunk?

 

Jó példa a hulladék újra kezelhetőségének nehézségeire a tetre-pak doboz. Ilyen minden dobozos gyümölcslé csomagolása például, félig fém, félig papír - a kezelése annyira bonyolult és így költséges, hogy hozzánk legközelebb Lengyelországban foglalkoznak vele. Külön fizetni kell a hulladékkezelő cégnek, hogy átvegyék azokat a tetra-pak dobozokat, amelyeket sokan jóindulatúan sima papírdobozként vesznek meg a boltban.

 

A szelektív gyűjtés jó, de nem elég

 

Eggyel közelebb vagyunk a valós megoldáshoz, ha nem sok energiával és kis arányban reciklálható termékeket veszünk meg, hanem amit megvásároltunk, igyekszünk minél tovább használni.

Remek lépés, ha próbálunk úgy vásárolni, hogy ne vegyünk meg plusz csomagolást vagy egyéb olyan járulékos elemeket - pl. újságra ráfóliázott kozmetikai terméket, reklám magazint -, amelyeket azonnal kidobunk.

 

A zero waste kifejezést eredetileg Paul Palmer amerikai kémikus kezdte alkalmazni. Palmer cége arra törekedett, hogy újragondolja az árucikkek fejlesztését, és 100 évig is használható termékek legyenek az üzletek polcain. 

Újra - mondhatjuk, hiszen régen az emberek mindent sokkal tovább használtak, mint ma. 

A nyolc év után javíthatatlan számítógép és a két évente lecserélendő okostelefon éppúgy mesterséges, vásárlást generáló jelenségek, mint a mini műanyag flakonban kapható sampon.

 

Rendben, de hogyan csináljuk? 

zero waste kisokos

Könnyű feladni valamit, ami túl nehéznek látszik, ezért érdemes megelégedni a kis lépésekkel is - és ha sikerül, fokozatosan át tudjuk alakítani a háztartásunkat. 

A hulladék mentesség felé vezető út lényege a hulladékcsökkentés. 

Mire érdemes koncentrálnunk? 

 
  • Környezettudatos termékek vásárlása. Már az is nagy eredmény, ha környezetkímélően előállított, eldobása után a természetet nem erősen szennyező, és újrafeldolgozható anyagba (pl. papír) csomagolt dolgokat vásárolunk. 

  • Érdemes tartós tárgyakat beszereznünk, mint amilyen a zero waste borotva.

  • A természetben járva is látjuk, milyen sok az erdő mélyén, természetes vizekben, gyakorlatilag bárhol a műanyag szemét. Ezek java része egy használat után lett eldobva. Egy kis tervezéssel el tudjuk kerülni az egyszer használatos műanyagokat. Ne vegyünk például poharas üdítőt a gyorsbüfében, hanem vigyünk saját palackot, kulacsot. Vigyünk az elviteles étterembe saját dobozt, ételhordót - sok helyen megköszönik. 

  • Nem olyan nehéz a természetes szerek használatának elkezdése, amelyekkel megvalósítható a környezetbarát takarítás. Bárhol beszerezhető számos olyan holmi, mint az ecet, citromsav - de a mi webshopunk is rengeteg alternatívát kínál a nem zöld termékekre.

 

Örök darabok és műanyagmentes termékek otthon

 

Egy komolyabb lépés a műanyag csomagolás mentesség megvalósítása egy reális szinten. 

Ahhoz például természetesen sok idő, energia kell, hogy a gyerekeknek otthoni müzli szeleteket készítsünk és ne vegyünk szeletenként csomagoltat a boltban. 

De vannak kis odafigyeléssel kivitelezhető dolgok: tehetjük nejlonzacskó helyett tartós dobozba az uzsonnát, elvihetjük ugyanazt a pékárus zacskót többször a boltba. 

  kevesebb legyen a műanyag hulladék: nowastehome.hu

Hogy ne műanyagba csomagolt árukat használjunk, ahhoz érdemes körülnézni a webshopban, itt a Qwetch ivópalackoktól a natúr málnás szappanig rengeteg minden található!

 

A csomagolásmentes boltok a zero waste követők oázisai. Ide érdemes saját táskával, üveggel, szatyorral érkezni, mivel kimérve vagy darabra árulják a termékeket. 

 

A szociális médiában felajánlhatod, ami neked már hulladék

 

A zero waste nem azt jelenti, hogy most dobjunk ki minden plasztik dobozt, poharat, zacskót otthonról. Ellenkezőleg: használjuk a meglevő műanyag tárolókat, zacskókat, és minden mást, ami otthon van, ameddig csak tudjuk, ha már megvannak. És ha elkopnak, akkor lehetőleg ne vegyünk több műanyagot.

Amit kidobnánk - bármilyen apróság - először kitehetjük a helyi zero waste Facebook csoportba. 

 

Rengeteg tárgyat átcserélhetünk természetbarátra. Láttad már a bambusz septapaszt áruházunkban? Minél több zöld és természetes terméket használunk, annál többet teszünk a Földért.

 

Egy utolsó, apró kitérő: vigyázzunk a greenwashinggal. Rengeteg terméket tesznek ma már rokonszenvessé azzal, hogy környezetbarát, vagy újrahasznosítható - csak éppen ez nem megalapozott. Vannak például a papírnak látszó poharak, amelyekről közelebbről nézve derül ki, hogy műanyagból vannak. 

Egy biztos: a mi zero waste webshopunk csak ellenőrzött, valóban környezettudatos termékeket kínál, fenntarthatóan működő, szállító cégektől, hogy valós zöld alternatívát kínáljon mindenkinek.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére