Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezetbarát és finom - a karfiolpizzától a tabuléig

Környezetbarát és finom - a karfiolpizzától a tabuléig

Ha egészségesen szeretnél élni a családoddal, és a bolygónk erőforrásait is kímélni szeretnétek, az étkezés terén érdemes új dolgokat kipróbálni. A gyerekek meglepő módon szívesen fogadják például a bulgurból, csicseriborsóból készült ételeket, ha ezzel is találkoznak.

 

Ismerős lehet az érv, hogy azért készülnek otthon hagyományos fogások - sült krumpli, hús, tészta - mert annak van sikere. 

Valóban vannak, akik nehezen szakadnak el a klasszikus ízektől, de a gyerekek kellően rugalmasak ahhoz, hogy a finom és egészséges alternatív fogásokat is megkóstolják. 

A vegetariániumusra nem lehet rábeszélni senkit, ám tény, hogy a zöldséget-gyümölcsöt és gabonát felhasználó étkezés lényegesen környezetkímélőbb (persze ha nem Peruból jön az alapanyag). 

 

Egy másik érdekesség, hogy eleink egyáltalán nem kolbászon és csülkös bablevesen éltek. 

A hagyományos magyar paraszti konyha nem volt igazán hús alapú, hiszen ilyet csak disznóvágáskor, ünnepkor ettek. 

Az asztalra hétköznapokon puliszka, cibere - egy erjesztett, korpából készült ital -, kukoricakása, kenyér került. A magyaros konyha híres fogásait inkább a 19.-20. századi vendéglős kultúra alakította ki.

 

Érdekes köreteket és húspótlókat ajánlunk most Nektek, amelyeket fém ételhordóban, némelyiket mosható uzsonnás zacskóban hozni-vinni is lehet. Egy ilyen egészséges finomság akár remek fenntartható ajándék ötlet is lehet.  


Karfiol, mint rizs és pizza

 

A karfiol tápláló és sokoldalúan felhasználható zöldség. 

 

Karfiolrizs

 

A karfiolrizs vagy hamis rizs egy egyre inkább elterjedt kalóriaszegény köret, mirelit formában készen is megvehető. 

Elkészítésének lényege, hogy a nyers, megtisztított karfiolt rózsákra szedjük és konyhai robotgéppel rizsszem nagyságú részekre daraboljuk. Ezt kókusz- vagy olívaolajon egy kis fokhagymával megpároljuk, és kész is a hamis rizs, amelynek szénhidráttartalma elhanyagolható.

 

Ha már kicsit sokszor készítettünk karfiolrizst, brokkolival és sárgarépával együtt ugyanígy elkészítve egy színesebb és más zamatú zöldségköretet kapunk. 

 

Ennél meglepőbb, hogy pizza alap is készíthető karfiolból. 

 

Karfiolpizza 

 

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol 

10 dkg sajt

1 db tojás 

1 evőkanál olívaolaj

ízesítéshez só 

 

A karfiolt itt is kis darabokra bontjuk fel, és ledaráljuk robotgéppel. Alternatívaként egy 200 g-os zacskós karfiolrizst is felhasználhatunk erre a célra.  

Ezután megpároljuk a kész aprított zöldséget mikróban vagy fazékban. 

Kinyomkodjuk a levét - konyharuhában például -, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és pizza korongot formázunk belőle. Egy evőkanál liszttel még stabilabbá tehetjük.

Kicsit még meglocsolhatjuk olívaolajjal és 220 fokon 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. (Ha biztosra akarunk menni, 10 perc után fordítsuk át.) 

Karfiolpizzánkat bármilyen pizzaszósszal és feltéttel tálalhatjuk. 

 

Bulgur

Tabule - a bulgur megkoronázása

 

Ha egészséges köretre vágyunk, előbb-utóbb rátalálunk a bulgurra, azaz a búzatöretre. 

A ‘török rizs’ serkenti az emésztést, magas a cinktartalma, jót tesz a koleszterin szintnek, és emellett diétásabb is, mint például a rizs (a sült krumpliról nem is beszélve).

Amit mindenképpen érdemes megkóstolni vele, az a tabule, a petrezselmes bulgursaláta.

 

3-4 főre a hozzávalók:

Fejenként egy nagy csokor friss petrezselyem 

1/2 csokor menta 

1 nagy csomag újhagyma 

negyed kg paradicsom 

kb 10 dkg bulgur 

frissen facsart citromlé 

6-7 evőkanál olívaolaj 

az ízesítéshez só, bors

 

Ha a hagyományos libanoni-izraeli változatot készítjük, a petrezselyem dominál - a hozzávalók itt így vannak megadva -, de készíthetjük ennél kevesebb petrezselyemmel és több bulgurral is. Illetve kuszkuszos és még ezer már változata van. 

 

Hogyan készül?

Sós vízben megfőzzük a bulgurt. A paradicsomot kis kockákra, az újhagymát karikákra vágjuk, a petrezselymet, mentát egészen apróra vagdossuk. Összekeverjük, citromlével ízesítjük, és összekeverjük az olívaolajjal. Frissen, pár órán belül fogyasztva a legfinomabb. 

 

Csicseriborsó

Ha már alternatív köretek és saláták - a csicseriborsó kihagyhatatlan. Az indiai, arab, török konyhák egyik alap élelmiszere, amelyből a humusz és a falafel is készül. 

Most a húsevőknek kedveznénk, hiszen bár zero waste webshop vagyunk, tudjuk, sokak számára az étkezés elképzelhetetlen hús nélkül. 

Egy maceszgombóchoz hasonló, finom csicseriborsós húsgombóc receptet osztunk meg, ami megkoronázhatja a hagyományos csirkehúslevest. 

A recept forrása az iráni zsidó konyha. Csirke mellett marhával is készítik ezt a gombócot. A borsóval nem is kell bajlódni, mivel lisztből készíthető. 

 

Csicseriborsós húsgombóc 

(kb 15 kicsi gombóc) 

 

250 g darált csirkehús 

100 g csicseriborsóliszt 

1/2 hagyma, finomra aprítva 

1 teáskanál kurkuma 

1 teáskanál őrölt kardamom 

1 teáskanál őrölt római kömény 

Csipetnyi őrölt bors, só 

Fél dl olaj (napraforgó, vagy olíva) 

1 dl víz

 

Összekeverjük a hozzávalókat, a vizet és az olajat a végén adagoljuk hozzá. A kész masszát kb fél órára a hűtőbe tesszük, hogy jobban összeálljon. Nedves kézzel gombócokat formázunk, és a gyöngyöző levesben kifőzzük. 

 

További egészséges finomságokat tehetsz az asztalra mikrozöldekből és csírákból is. Részletesen itt olvashatsz az előnyeikről. 

Csíráztatáshoz magot beszerezhetsz a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére