Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mikrozöldség termesztés még mindig jó befektetés!

A mikrozöldség termesztés még mindig jó befektetés!

Miért érdemes ősszel és télen is mikrozöldségeket termesztéssel foglalkozni? Rendkívül egészséges finomságokat tehetünk az asztalra, az ültetéstől számítva akár mindössze egy hét alatt. Az otthoni zöldségtermesztés azért is oldja a stresszt, mert anyagilag nagyon jól jövünk ki a segítségével.

Járványos időszak? Termessz vitamindús mikrozöldeket és csírákat!

 

A friss zöldség és gyümölcs az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen része. Természetesen és komplex módon ezek adják meg a szervezetünknek azt, amire szüksége van. Sokkal könnyebben beépülnek, mint a mesterséges vitaminkészítmények, étrendkiegészítők. Amellett, hogy finomak, ropogósak, sokféleképpen elkészíthetőek. 

 

Rostok, ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok - ezt mind nyújtják a zöldségek. És ami még koncentráltabban tartalmazza ezeket, az a növények fiatal, zsenge változata: a csíra és a mikrozöldség. 

Mindkettő könnyedén megtermeszthető otthon ősszel, télen, nem kell tehát tavaszig várni a friss idényzöldségre.

mikrozöldség vagy biocsíra?

Miben más a mikrozöldség, mint a csíra?

 

Mindkét típus a magból fejlődik ki. A csíráztatás sokunknak ismerős lehet, már élelmiszerboltban is kapni különböző csírákat. Persze - mondani sem kell - az otthon frissen szüretelt változat sokkal egészségesebb, mint a műanyag dobozban kapható. (Emellett vannak szakértők, akik szerint a boltban beszerezhető csíra esetenként baktériummal fertőzött.)

 

A csíra növekedéséhez csak vizes közeg és párás levegő szükséges: vízbe kell áztatni a magot 4-8 órára, amíg megszívja magát. A fényszegény helyen elhelyezett csíráztató edényben tovább áztatva a megduzzadt magból kiindul a gyököcske, a növény szára. 

A bio zöldség mag gyökereztetése tehát rendkívül egyszerű. Egy dologra érdemes vigyázni, és ez a penészedés. 

 

Hogy állhatod útját a penésznek? 

Ezt a problémát egyszerűen elkerülheted, ha 

  • ritkásan szórod szét a magokat a vetéskor 

  • napjában kétszer átmosod a csíráztató edényt. 

 

A kis szőrös, fehéres hajszálgyökérkék, amik pár napon belül megjelennek, nem jelentik azt, hogy penészednek a magok.

Hamarosan szüretelhetsz is: kész a tápanyaggal, ásványi anyagokkal teli csíra.

 

Többféle zöldségből is válogathatsz a kínálatunkban, a zsázsa csírától a wellness keverékig!

mikrozöldség rajz

A mikrozöldség ennél egy kicsit hosszabb folyamatban fejlődik ki. 

A magvakat termesztő közegbe helyezve addig kell növeszteni a mini zöldségeket, amíg felbukkannak a kis levelek. 

Egyszerű megoldás a vitamindús növények nevelgetéséhez a speciális üvegedény, amit nálunk is beszerezhetsz! 

A termesztő közeg, amire szükség van, lehet föld, kókuszrost, ültető párna.

Amíg a mag csírázása zajlik, érdemes letakarni a növénykéket, de amint a hajtások kezdenek kifejlődni, már fényre van szükségük.

Vagy napos helyre helyezd a mikrozöldség ültetvényt, vagy használj mesterséges fényt, úgynevezett grow led lámpát (növénynevelő lámpa néven is könnyen megtalálod). 

 

Míg a csírákat reggel-este le kell öblíteni tiszta vízzel, addig a mikrozöldségeket reggel-este permetezni kell, nagyobb korukban pedig locsolni.

 

A teljes folyamathoz 1-3 hét szükséges.

A “betakarítás” során az 5-10 cm-es növénykék szárát a talajvonal fölött vágd el.  

 

Érdekesség, hogy bár szuperélelmiszernek nevezik, és most lett divat az élénk színű apróságokat fogyasztani, a mikrozöldség is ismert - a csírához hasonlóan - már a nyolcvanas évek óta. 

 

Mikrozöldség mag kínálatunkból itt választhatsz, a cikóriától a mikrosalátán át a bazsalikomig!

kedvenc mikrozöldség magjaink

Tényleg annyira egészségesek?

 

Mindkét típus szinte hihetetlen koncentrációban tartalmazza a vitaminokat. 

 
  • A  mikrozöldségek 4-10-szer annyi tápanyagot tartalmaznak, mint felnőtt  változataik.

  • A csírák akár 100-szoros mennyiséget is raktároznak bizonyos ásványi anyagokból. 

  • A mikrozöldségek C-, E-, K-vitaminban, béta-karotinban különösen gazdagok. Még antioxidáns klorofillal is támogatod a szervezeted, ami többek közt gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

 

Bármilyen magból kikel a mikrozöldség és a csíra?

 

Ha közvetlenül a szár illetve a levélkék megjelenésekor fogyasztod a zöldséget, azaz bébi korában, akkor a legjobb, ha kemikáliával nem kezelt, csávázatlan magot használsz. Bár sokan kijelentik, hogy a csírák és mikrozöldek normális növények kicsiben, azaz bármilyen magról nevelhetőek, de a vegyszermentes változat egész biztos sokkal többet nyújt a szervezetnek. Az általunk kínált vetőmagok biogazdaságból származnak. 

 

Próbáld ki ezt az önellátó zöldségtermesztés módot! 

Kimondottan szórakoztató, kellemes időtöltés, és az eredmény nagyon egészséges és roppant finom! A mikrozöldségek íze még erőteljesebb, mint a csíráké. 

A természet közelsége mindig gyógyító és pihentető hatású. Érdemes kipróbálni, milyen jó hatású a kertészkedés télen is, például a monitor nézése helyett. 

A villámgyorsan megnövő mikrozöldségekkel, csírákkal rengeteget lehet kísérletezni: vetheted a különböző fajták magjait vegyesen, más vetéstávolsággal, kiszedheted a mikrozöldségeket gyökerestől is - egy tél alatt szakértővé válhatsz a témában.

 

Egy biztos, nem tudunk jobb módot, hogy zsenge, friss, minden szükséges tápanyagot tartalmazó bio zöldséghez juss télvíz idején, méghozzá nagyon gyorsan. 

 

A csíra és mikrozöldség árak nálunk nem változtak, így kiszámítható költséggel termesztheted meg a vitamindús zöldségeket.

 

Ha érdekel a bioinzenzív kertészkedés, ezt is elolvashatod róla!

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tippek
Az oldal tetejére